GROENSTE POLITICUS 2018
Voor de elfde keer organiseert Natuurmonumenten de verkiezing tot Groenste Politicus. Op een belangrijk moment voor natuur en landschap in Nederland. De verkiezing vindt namelijk plaats in aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen op 20 maart aanstaande. En provincies zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom zetten we de provincies ditmaal extra in het zonnetje bij de verkiezing tot Groenste Politicus. Dit jaar kunnen alleen provinciale politici meedingen naar de felbegeerde titel.

GENOMINEERDEN
Natuurmonumenten heeft aan de hand van vijf thema’s 10 kandidaten op de groenste kieslijst geplaatst. De inzet van de kandidaten is beoordeeld op de volgende onderwerpen:
Landschap – Landbouw & Voedselvoorziening – Natuur & Biodiversiteit – Klimaat & Water – Betrekken & Participatie.

STEMMEN
Stemmen kon tot en met zondagavond  10 februari 22:00 uur. De drie kandidaten met het hoogst aantal stemmen zijn door naar de finale. Uit de drie finalisten kiest een vakjury de winnaar.

JURY
De jury bestaat uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw )

FINALE
De winnaar wordt bekend gemaakt in de live-uitzending van VARA Vroege Vogels op zondag 10 maart 2019. In de weken hieraan voorafgaand zendt VARA Vroeg Vogels interviews uit met de drie overgebleven kandidaten.